Heidi van der Westerlaken-Vriens is leerkracht in het basisonderwijs. Zij is coördinator meer- en hoogbegaafdheid en geeft les aan de Minervagroep middenbouw. (Meer- en hoogbegaafden met een zorgvraag). Heidi is gespecialiseerd in executieve functies, groeimindset en hoogbegaafdheid. Zowel theoretisch als praktisch heeft zij ruime ervaring met deze onderwerpen. Tijdens haar studie “Talentbegeleiding Basisonderwijs” bij “Novilo” kwam de inspiratie voor Speel je vaardig. Op veel scholen worden spellen aangeschaft als onderdeel van het lesmateriaal en dit zag Heidi als een kans. Spellen spelen in het onderwijs heeft echt een meerwaarde en Heidi hoopt met Speel je vaardig velen te inspireren tot het doelgericht gebruiken van spellen.
Margot Zijtregtop is sinds 2008 eigenaresse van Dé Spellenwinkel in Breda. Daarvoor is zij binnen de GGZ werkzaam geweest. In de loop van de tijd is de winkel een plek geworden, waar het onderwijs gebruik maakt van de kennis van Margot om spellen in te zetten op scholen. In 2016 kwam Margot in contact met Heidi en daar is een hele fijne samenwerking uit ontstaan. Samen schreven zij het boek: Speel je vaardig Junior. (2018)
Sinds die tijd geven zij samen workshops en trainingen en brengen ze geregeld nieuw materiaal uit.
Naast Speel je vaardig heeft Heidi samen met Marloes Aarsman het boek ‘Leergeluk, inzicht in je brein maakt leren fijn’ geschreven. Een boek voor alle kinderen en hun begeleiders die willen leren hoe ze kunnen leren. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.debreinschool.nl.
LINK naar externe publicatie.
We vragen leerlingen vaak om te plannen, organiseren, door te zetten en de aandacht er bij te houden; vaardigheden die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Leerlingen hebben soms veel moeite met deze denk- en gedragsvaardigheden (executieve functies) en het is dan ook goed om hier met hen aan te werken, en dan het liefst op …
Dit boek is bruikbaar voor iedereen die wil werken aan de ontwikkeling van executieve functies met behulp van spellen. Of je nu leerkracht bent of ouder. In het boek staan tientallen spellen die je kunt gebruiken in de klas of thuis.
Executieve functies trainen door het spelen van spelletjes. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is zeker goed mogelijk. Vaak kost het de leerkracht echter veel uitzoekwerk om te bekijken wel spel past bij welke executieve functie. Gelukkig heeft…..